august 7, 2019

De ce stagnăm în procesul de slăbire? Cauze și soluții

image

Slăbirea este un proces în care trebuie să regăsim următoarele elemente: motivație, obiectiv realist, constanță, răbdare, perseverență. Este un proces cu multe necunoscute, cu urcușuri și coborâșuri, dar atâta timp cât va fi făcut ținând cont de sănătate, va fi unul cu succes și cu un rezultat ce se va păstra pe termen lung. Cristina Toma, nutriționistul Reset, pune pe listă cauzele ce pot determina stagnarea procesului de slăbire și cum le putem depăși.

Este important să cunoaștem eventualele situații ce pot apărea, cum să le facem față și cum să continuăm. Atâta timp cât așteptările noastre vor fi realiste, nu vom fi dezamăgiți și vom putea să ne păstrăm pe linia motivației și perseverenței.

Haideți să parcurgem împreună o listă a cauzelor ce pot determina stagnarea procesului de slăbire:

 1. E posibil să fie doar o stagnare a numărului de kilograme, dar procesul să continue. Știm că a slăbi înseamnă diminuarea țesutului adipos și nu neapărat a numărului de kilograme. Corpul nostru este condus de activitatea hormonală – activitate ce poate determina o retenție suplimentară de apă în anumite perioade și de aceea este posibil să nu se modifice numărul de kilograme, dar totuși compoziția corporală să se îmbunătățească. O retenție suplimentară de apă poate fi determinată de mâncarea unor alimente nepotrivite la o masă de răsfăț. De exemplu, efectele unui produs cu cocă din făină albă dispar în 1- 1 ½ săptămâni sau din începerea activității fizicii (exercițiul fizic susținut inflamează mușchii ceea ce determină o retenție de apă până la adaptarea organismului cu nouă activitate).  Așadar, evaluează-te corect  prin centimetrii pierduți, măsurarea compoziției corporale, poze înainte/după.
 2. Mâncăm mai mult decât consumăm prin intermediul activităților zilnice . De multe ori, deși mâncăm sănătos și combinăm corespunzător alimentele, uităm că toate acestea, la finalul zilei, se traduc printr-un anumit număr de calorii. Și știm că obiectivul fizic este asemănător matematicii: vrem să slăbim, atunci trebuie să mâncăm mai puține calorii decât consumăm zilnic. Respectă planul oferit de un specialist în nutriție sau urmărește numărul de calorii prin intermediul aplicațiilor specifice.
 3. Avem o restricție calorică mult prea mare și/sau de prea mult timp. Dacă atunci când am demarat procesul către o viață sănătoasă și echilibrată, un anumit plan alimentar era potrivit obiectivelor noaste fizice, odată implimentat și asumat acest stil de viață, metabolismul (arderile) nostru crește și astfel trebuie să adaptăm planul alimentar noilor cerințe.
 4. Zahăr în locul apei, limonadelor, ceaiurilor neîndulcite. Băuturile cu zahăr nu se traduc doar prin băuturile carbogazoase din comerț, ci și prin sucurile stoarse din fructe. Pentru un pahar cu fresh de portocale folosim minim 3 portocale mari. Așadar bem calorii suplimentare, care se adaugă planului alimentar.
 5. Nu dormim suficient și calitativ. Nu lăsăm organele să-și exercite pe timpul nopții activitățile principale și de resetare, astfel procesul de slăbire este încetinit sau stagnat. De asemenea, lipsa somnului influențează activitatea hormonală accesând în special hormonul stresului, cortizolul, stagnând astfel slăbirea și favorizând chiar și îngrășatul. În același timp scade și cantitatea de hormon de creștere – hormon responsabil pentru regenerarea celulară și susținerea arderilor.
 6. Lipsa hidratării corespunzătoare. Cantitatea de apă corespunzătoare fiecăruia dintre noi este dată de rezultatul 30 ml * numărul kilogramelor.  O cantitate insuficientă de apă duce la o alertare a organismului, o stare de stres ce-l va determina să rețină apă, proces cu implicații asupra procesului de slăbire și deci o falsă impresie de stagnare.
 7. Alcoolul face parte în mod constant din planul nostru alimentar. 1 g de alcool ne aduce 7 calorii – ceea ce e foarte mult. Alcoolul deshidratează celulele, drept urmare determină o stare de alertă a organismului (evidențiată prin retenție de apă).
 8. Starea noastră de sănătate nu este cea medical acceptată. Înregistrăm anumite disfuncții sau dereglări ce necesită un plan alimentar adecvat patologiei respective, susținere și recomandare medicală. În acel moment nu este suficient doar un plan alimentar alocat pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.
 9. Suntem stresați. Ne-am obișnuit cu ideea că stresul face parte din viață noastră, dar noi suntem cei care putem influența nivelului acestuia. Stresul este o cauză pentru  nivel crescut de cortizol, poftă de zaharuri simple, lipsa energiei și dorinței pentru desfășurarea antrenamentelor fizice.
 10. Încetinirea metabolismului datorat vârstei sau pierderii de masă musculară în urma unor antrenamente necorespunzătoare, însoțite de slăbiri cu deficit caloric mare și rapide.
 11. Recompense alimentare dese ce se traduc fie prin retenție de apă, într-o primă fază, iar apoi prin acumularea de kilograme.
 12. Corpul s-a obișnuit cu tipul de antrenament urmat și/sau de strategia aflată în spatele planului alimentar (număr calorii, repartiție macronutrienți).
 13. Corpul a ajuns la greutatea pe care o are memorată – greutate ce este înregistratat ca fiind menținută pentru cea mai îndelungată perioadă de la vârstă adultă.

Dar nu uita, nu trebuie să te sperie o stagnare a procesului de slăbire! Aceasta poate fi o alarmă a corpului prin care îți transmite că trebuie să faci anumite schimbări în viață ta pentru funcționarea în stare de sănătate și echilibru sau modul său de protecție prin care își memorează nouă greutate pentru menținerea pe termen lung. În ambele cazuri, corpul lucrează în favoarea noastră și trebuie să-i mulțumim!

Dar ce facem pentru a ieși din starea reală de platou?

 • Nu renunțăm.
 • Ne păstrăm motivația.
 • Găsim resurse noi.
 • Facem lucrurile altfel decât le-am făcut până acum.
 • Ne bucurăm de pauza pe care ne-o oferă organismul că să reîncepem procesul cu forțe noi.

Toate aceste obiective vor putea fi urmate cu ușurință dacă vor fi însoțite de strategii generale pentru o slăbire de success, cu sănătate și tinerețe celulară. Astfel:

Transformă-ți planul alimentar în obicei și stil de viață – astfel vei avea asigurat succesul constanței, perseverenței, păstrării motivației.

Ai grijă de sănătatea hormonală: stil de viață sănătos, echilibrat, controale medicale periodice.

Antrenamente constante și potrivite tipului tău somatic, structurii fibrelor tale musculare, obiectivului propus.

Somn corespunzător, în primul rând, din punct de vedere calitativ.

Hidratarea corespunzătoare kilogramelor tale și a activității fizice desfășurate.

Ține cont de genetic și vârstă – astfel îți vei putea stabili realist obiectivele.

Mănâncă conștient și atât cât să te simți comfortabil, nu ghiftuit și nici înfometat.

Fii recunoscătoar pentru rezultatele obținute, pentru puterea pe care o ai în luarea deciziei de a-ți schimba viața într-una sănătoasă și echilibrată. Succesul va fi al tău! Fii un exemplu!

share:

Comments (No Responses )

No comments yet.